Robot – Wikipedia

Een robotic gebaseerd op tekeningen van Da Vinci

Robot (Jaarbeurs Utrecht, 1941)

Een robot is een programmeerbare gadget die vaak niet alleen informatie verwerkt, maar okayverschillende fysieke taken uit kan voeren. Een robotic kan daartoe soms zelfs van grijper wisselen. Verder kan een robot brontekst bewerken]

Het woord robot werd voor het eerst gebruikt door de Tsjechische schrijver Karel Čapek in zijn toneelstuk R.U.R., dat staat voor Rossum’s Universal Robots, geschreven in 1920, en is afgeleid van het Tsjechische woord robota, dat ‘werk’ of ‘verplichte arbeid’ betekent.[1][2] In een ingezonden brief in Lidové Noviny (een Tsjechisch dagblad) in 1933 vertelt Karel Čapek dat het woord door zijn broer Josef is verzonnen[three][four]Sciencefiction[bewerken guy van staal en films als RoboCop (van Paul Verhoeven), A.I.: Artificial Intelligence (van Steven Spielberg), The Terminator (van James Cameron), de Borgen de androïde Data uit Star Trek of de robots C-3PO, R2-D2 en BB-8 uit de Star Wars-cyclus. Vaak hebben deze robots een lichaam dat lijkt op dat van een mens (al dan niet gemaakt uit metaal), en een vergaande vorm van kunstmatige intelligentie als beslissingsmodel. Dergelijke robots die op mensen lijken worden humanoïde robots genoemd. Als robots niet of nauwelijks van mensen zijn te onderscheiden spreekt guys van androïden. Mensen worden wel beticht van robotachtig gedrag, wat meestal emotieloos inhoudt, wat robots all rightzijn. Daar doelt guys echter op de schokkerige motoriek, die nogal eens het gevolg is van bepaalde antipsychotica.Grijpers[bewerken series robotvliegtuigen (Engels: drone), zoals de Raven die bijvoorbeeld vooral door de Amerikanen in Afghanistan en Pakistan en andere types alrightdoor de Russen in Syrië ingezet worden, terwijl inmiddels de inzet van militaire robots op de grond eveneens beproefd wordt.[5]

Wanneer na een kernramp een gebied te gevaarlijk is om te betreden, maakt men gebruik van drones en andere robots.[6]

Drones worden niet altijd met wapens uitgerust. De omroep maakt er gebruik van om beelden te maken; de politie om het verkeer te kunnen regelen en de plaats delict te onderzoeken.[7]

In de ruimtevaart worden very wellrobots gebruikt. De sondes die naar de planeten van het zonnestelsel gestuurd worden zijn geavanceerde robots die onafhankelijk taken uitvoeren en hun waarnemingen naar de aarde sturen. Een ander voorbeeld is de robotarm van het internationaal ruimtestation ISS.

Ook het huishouden is een groeiende tak van de robotica. Vooral in de ouderenzorg en de beveiliging kunnen veel robots gebruikt worden. Er bestaan bijvoorbeeld volautomatische stofzuigers en grasmaaiers.

In de chirurgie worden robots gebruikt, meestal bij kijkoperaties. Hoewel er algemeen van een robot gesproken wordt, is er meestal sprake van besturing op afstand. Vooral bij prostaatchirurgie wordt een robot ingezet, maar okaybij longkanker en operaties wegens overgewicht.Techniek[bewerken robot. Een beweging bestaat in feite uit een reeks toestanden van de robotic waarbij de eerste toestand de begintoestand is (bijvoorbeeld plaats A) en de eindtoestand de gewenste toestand (plaats B). Om een pad van A naar B te vinden is het dus nodig om de toestanden te vinden die de robotic van A naar B brengen. Hiervoor worden configuratieruimtes gebruikt: een configuratieruimte representeert alle mogelijke toestanden waarin een robotic zich kan bevinden (bijvoorbeeld de locatie en de oriëntatie). Elk punt in de configuratieruimte komt dus overeen met een mogelijke toestand (of configuratie) van de robot. Het vinden van een pad van A naar B bestaat nu uit het vinden van een pad in de configuratieruimte van de begintoestand naar de eindtoestand.Actuele ontwikkelingen en de toekomst[bewerken o.k.wel een vorm van een zelflerend expertprogramma kan een robotic in theorie een zich voortdurend uitbreidende zelfstandigheid krijgen, die uitgaat boven wat nu care-o-bot-research.org praktisch te verwezenlijken is.

Daarnaast worden er in hoog pace nanorobots ontwikkeld, die klein genoeg zijn om bijvoorbeeld in de menselijke bloedbaan te functioneren.

Controversieel is de ontwikkeling van autonome vechtrobots, in het bijzonder killer robots.[eight]

De grootste robotproducenten zijn Japans (Kawasaki, Epson, Honda), gevolgd door het Zweeds-Zwitserse industriële problem ABB, het Duitse KUKA, en het Amerikaanse General Electric. De Koreaanse productie is sterk in opkomst.

Volgens sommige wetenschappers zullen, door de exponentiële groei van computercapaciteit, robots omstreeks 2030 in staat zijn zelf volledig zelfstandig de ontwikkeling, productie en het beheer van robots ter hand te nemen. Zie verder Ray Kurzweil.

Begin december 2011 lanceerde de TU/e in samenwerking met robotbedrijf Willow Garage het Robotic Open Platform om bijvoorbeeld robotarmen en robotrompen op een standaardmanier aan elkaar te kunnen koppelen. De Eindhovense AMIGO-servicerobot is op een wiki-achtige manier through deze standaard opgebouwd.[nine]Bots[bewerken robotic wordt o.k.een computerprogramma verstaan dat geautomatiseerd taken verricht. Het wordt vaak afgekort tot bot. Een dergelijke robot kan o.k.functioneren met aansturing op afstand, dan is er sprake van een Cloud robot.